2020. 09. 04.



A folyamatos népességcsökkenés volt a fő téma a pénteken rendezett konferencián, Békéscsabán. 2019-ben jelent meg Jövőnk a gyermek címmel az a tanulmánykötet, melyet pénteken a kormányhivatal Beliczey termében is bemutattak. A jelenlegi statisztikák szerint ugyanis a 35 és 44 év közöttiek 44 százalékának nincs gyermeke, a 20-as éveikben járók 60 százaléka egyedül marad, 3300 településből 2000-ben csökken a népességszám. Éppen ezért van szükség az egyre alacsonyabb születésszám kiküszöbölésére.

Évente 4000-zel csökken a lakosság száma a megyében, 1200 a költözések következménye, további 2800 pedig annak köszönhető, hogy kevesebben születnek, mint halnak meg – emelte ki Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke.

A kötetbemutatóval egybekötött tanácskozáson elhangzott, az eddigi családpolitikai intézkedések, bár kedvezően hatottak, nem érték el a kívánt hatást, éppen ezért egy átfogó nemzeti népesedési stratégia kidolgozására van szükség. Tehát egy olyan paradigmaváltozást kívánnak elérni a szerzők, mely többek között a boldog anya-apa-gyermek kapcsolatra épül, és tartalmazza a család és a közösség védelmét, a nagycsaládos életpályamodellt.

Zseni Annamária pszichiáter kiemelte, a mindennapos stressz, a bizonytalanság és a félelemérzet is nagyban hozzájárul a népesség csökkenéséhez, mely a generációkon átívelő traumáknak is köszönhető.

A tanulmánykötet alkotói a pszichológia, szociológia, neveléstudomány, statisztika, demográfia és a szervezetfejlesztés módszertani innovációival kerestek rövid, közepes és hosszútávú megoldásokat a népességfogyás megállítására.



Forrás: Gyula televízio