Részletek a „Gyermekvállalás és gazdaság - kreatív megoldások a népességfogyás megállítására” c. tanulmánykötetünkből. A kötet 2018-ban jelenik meg.

Szerző: Csomós József
Az alkotómunkában résztvevő szakértők: Bacsó Anna, Beke Éva, dr. Giday András, Hegedűs László, Jáky Miklós, Lőrincz Kálmán, Lőrinczné dr . Máthé Gizella, Monostori András, Rainer Péter, dr. Szabadkai Antal, dr. Szabadkai Attila, dr. Szegő Szilvia, Dr. Szoboszlai Attila, Szvitek Attila Imre, Volentics Vera.

Összefoglaló és a javaslatok áttekintő táblázata

A fiatalok számára a lakást évszázadokon keresztül a szülők, a rokonság, szomszédság helyi közösségei építették, melynek máig tovább elő formája – főleg vidéken - a kaláka. A mai viszonyok között a fiatal család béreli vagy kölcsönnel vásárolja meg első önálló lakását, amelyet speciális szaktudással rendelkező, profitorientált szervezetek terveznek, építenek és értékesítenek. A törlesztést vagy lakbért a család havi jövedelméből fizeti, a profitorientált bankoknak vagy bérbeadónak, miközben az állam megadóztatja vagy támogatja őket. Ennek a bonyolult rendszernek a résztvevői különböző képességekkel rendelkeznek, ezért a zavarok elhárítására szükség van az állam összehangoló tevékenységére.
Hazánkban – nemzetközi összehasonlításban – túl kevés lakás épül, és a fizetésekhez képest, túl magas áron. Ez hátráltatja a fiatalok lakáshoz jutását és – sok más tényezővel együtt - a gyermekek megszületését.
A helyzet megoldására kézenfekvő lenne egy bérlakás építési program, ez azonban, ha alaposabban megvizsgáljuk, nem tudja megoldani a problémát.
Tanulmányunk áttekinti a lakáshoz jutás jelenlegi rendszerét, és a meglévő támogatási formák kiegészítésével további megoldások sorát vezeti végig, amelyek olyan családokat és településeket is helyzetbe tudnának hozni, akiket és amelyeket a mai lakástámogatási rendszerünk eddig nem ért el, ezzel is növelve a gyermekek megszületésének esélyét.
Esettanulmányként két konkrét megoldást mutatunk be a mellékeltekben.

Problémák Elvi megoldások Gyakorlati intézkedések Becsült költségek
A fiatalok későn jutnak önálló lakáshoz, otthon maradnak, rövidül a termékeny időszak
- A 35-45 évesek tőkehiánya
- Kevés lakás épül
- 4-6 szoros lakás ár/háztartási jövedelem arány
Lakásvásárlás, építés támogatása

3-3,5-ös arány elérése
- Az ÁFA visszatérítés megtartása
- Lakáscélú elő-takarékosság támogatása
- HISZÜK program, gyermek kártya
- Szociális hozzájárulási adó visszatérítés
30 milliárd Ft
Sajáterő igény 50%
20% A sajáterő megfizetésének kedvezményezése a személyi jövedelemadó rendszerében (Baukindergeld) 60 milliárd Ft
Aránytalan a CSOK: 600e+2+7,4 millió
Első és második gyermek után több támogatás
3+3+4 millió Ft  
További javaslatok később...