Dévai Nagy Kamilla: Építsünk házat és hazát

Tolcsvay Béla: Himnusz
 Lőrincz Kálmán-Lőrinczné Máthé Gizella

A Házat-Hazát Alapítvány


A program vonzó a családalapítás előtt/alatt álló fiatalok számára, mert saját tulajdont kapnak a kezükbe. Fő tevékenység ötszáz óra kalákában végzett munka vállalása előre ledolgozva mások házán, illetve az önkormányzatoknál telekért. A HHA is regisztrált az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, így fogad érettségi
előtt álló fiatalokat az előírt 50 óra közösségi munka végzésére. Az ötszáz óra kalákamunka elvégzése után „Családkiválasztó Tanács” dönt arról, kinek a háza épüljön fel. A program további lehetőséget ad a gyermekek születésétől függően egyre nagyobb alapterületű otthon átvételére, a továbblépésre, így is támogatva mind a fészekrakást, mind a további gyermekek vállalását.

Főbb egyéni és társadalmi hasznosság:
  • Rászoruló pályakezdő fiatalok gyermekváró otthonhoz jutnak.
  • Demográfiai mutatók javulnak.
  • Fiatal szakemberek visszahívásával javul a vidék korösszetétele és a települések fenntartható fejlődés irányába mozdulhatnak el.
  • Remény a fiatal korosztály otthonteremtési gondjainak megoldására, ami javíthat a fiatalok jövőképén.
A felépítendő, felújítandó otthonok 20–30 km-es körzetében az alapítvány segíthet – az önkormányzatokkal szoros együttműködésben – munkahely felkutatásával a fiatalok elhelyezkedési gondjain, ezáltal a társadalom munkanélküliség-mutatójának javulásában. Alapítványunk tehát igyekszik hozzájárulni a vidék szakember- és értelmiség-struktúrájának visszaállításához, a munkanélküliség csökkentéséhez is. A program segít megalapozottan hazahívni a fiatalokat külföldről.

Finanszírozás

A HHA bármilyen támogatása nem egyszer, hanem többször hasznosul, mind a fiatalok, mind a kormányzat számára, mivel az alapítványi forrás-támogatást, azaz az építkezéshez megelőlegezett forrást vissza kell fizetnie a fiatalnak havi törlesztés formájában, tehát nem adomány a támogatás. Így azon túl, hogy jobban megbecsüli a fiatal a kapott segítséget, a visszatérülő összegből újra és újra építkezni tud az alapítvány, újra forrás képződik az otthonteremtéshez, újhoz és felújítotthoz is egyaránt. A megelőlegezett eszközök 20 év alatt kerülnek vissza – havi törlesztések formájában – az alapítványhoz és újabb gyermekváró otthonok felépítését szolgálják. Részben pedig adó formájában újra és újra visszafolynak a költségvetésbe. A támogatott korosztályt tekintve 40-ről 45 éves korra kiterjesztendő a gyermekekkel kapcsolatos szociális támogatás kiemelten ilyen cél(ok)ra.

A lakás várományosoknak önerővel is kell rendelkezniük (meghatározott összegű készpénz, szociál-politikai kedvezmény – CSOK –, munkahelyi és/vagy önkormányzati támogatás, családi hozzájárulás). Az alapítvány által megelőlegezett – önerőn felüli – építési költség összegét kamat nem terheli, csupán egyszeri kezelési költség és a mindenkori infláció átlagos mértéke. A felépített otthonokat jelzálog terheli az Alapítvány javára a tartozás erejéig, ill. annak visszafizetéséig, az esetleges nyerészkedés megelőzése céljából. Az otthonteremtés – miközben állami feladatot látunk el – az építőipar- és építőanyag-ipar lendítésén keresztül hozzájárul a gazdasági fejlődéshez.

Az energiatakarékos A+ házak építésével, felújításával a környezetkímélésen túl, a beköltöző családok rezsiköltségei is jelentősen csökkennek. Az alapítvány a közösségteremtő kalákamunka alkalmazásával az emberi kapcsolatok megváltoztatásához is hozzájárul. Példát mutat az aluról jövő civil kezdeményezések erejéről és annak társadalmi támogatottságáról, hasznosságáról.


Célok, feladatok, tevékenységek, útjelzők, indikátorok

A szükséges intézményrendszer

A Házat-Hazát Alapítvány rendelkezik a lebonyolításhoz szükséges folyamatok definiálásával és a végrehajtás
tapasztalatával. Főbb tevékenységei: szakértői javaslat, végrehajtás és igazgatás, megvalósítás. Egyik fő cél a kihalófélben lévő települések fiatal családokkal való benépesítése. Az épületek tervezésénél messzemenően alkalmazkodik a helyi rendezési tervhez és építészeti hagyományokhoz, miközben a hagyományos technológiák mellett alkalmazza a gyorsépítési módokat is. A kivitelezésnél alapvetően magyar gyártók termékeit és technológiáit használja fel.


Sikeres példák

Az elmúlt években már negyvennégy működő otthon átadásra került hiba nélkül, és tapasztalható a
növekvő gyermekvállalási kedv is. Sikeres, működő programok pl.: Abda, Adony, Alsómocsolád, Bátaszék,
Cegléd, Erdőkürt, Gödöllő, Kistarcsa, Martonvásár, Verőce.