A Gyermek- és Családbarát Magyarországért Alkotóműhely Benda József: „A szakadék szélén” c. könyve alapján indult, amelyet a Barankovics István Alapítvány adott ki 2015. novemberében. Tovább: www.bendajozsef.hu A Műhely a Magyarország előtt álló népesedési katasztrófa bekövetkezésének kockázatát vizsgálja és reménysugarat mutat a megoldásra. A reménysugár azt jelentette, hogy 2015-től 3 éven belül meg kell teremteni a szülőkor felső határa felé közeledő 35-40 éves generáció számára a gyermekvállalás feltételeit.

A könyv kiadását követően konferencia- és műhelymunka sorozat indult, amelyen több száz szakértő vett részt. Ennek eredményeként elkészítettünk több programot és egy gyors beavatkozási tervet is, amelyek alkalmasak lehetnek a gyermekvállalási kedv növelésére. Valamint elvégeztünk egy kutatást, amelynek keretében megkérdeztük a 35-45 éves korosztályt, mire lenne szüksége még egy gyermek elindításához.

 

    

    

Célok

 1. Az Alkotóműhely célja olyan mozgalom elindítása, amely támogatja a magyar társadalom gyermek- és családbaráttá alakítását. 
 2. Tevékenysége: tudományközi és életközeli módszertan segítségével feltárni a népességfogyáshoz vezető társadalmi folyamatokat és hozzá járulni az akadályok lebontásához. Ennek érdekében a Műhely tagjai
  1. rendszeresen találkoznak, 
  2. előadásokat hallgatnak meg belső és külső előadóktól, 
  3. tanulmányokat készítenek és jelentetnek meg,
  4. tárgyalásokon és külső rendezvényeken képviselik a közösen kidolgozott értékeket, szakmai programokat
  5. együttműködő partnereket és támogatókat gyűjtenek a célok megvalósításához.


Az Alkotóműhely 2016-2020 között 89 konferenciát és workshopot tartva rendszerezte, csiszolta javaslatait. 

A Sapientia Egyetemen 2016. májusig 3 rendezvényt tartottunk, ahol esetenként 80-120 szakértő segítségével megvizsgáltuk a születések számát befolyásoló tényezőket. Az egyes alkalmakon  4-4 témakörre bontva 12 témavezető és 12 tréner segítségével feldolgoztuk a felmerülő szempontokat, így az életszakaszokat, a közösségek és a gazdaság működését, befolyását. A témák feldolgozása nyomán tanulmányok tucatjai születtek az egyes résztémák befolyásáról, amelyet egy előzetesen kiadott munka-algoritmus segítségével készítettek el szakértőink.  

 

   

2016. júniusától a Család, Ifjúság és Népesedéskutató Intézetben folytattuk a munkát, az Intézet megszűnéséig, ahol az elkészült tanulmányokat, munkaanyagokat prezentálták az alkotók. A feldolgozott szakterületek három nagy témaegységbe rendezve mutattak potenciális beavatkozási lehetőségeket: a személyiség és közösségfejlesztés valamint a gazdaság területén. A három nagy terület 22 altémára, megközelítésre bomlott, amelyek feldogozását 2017-től az megszűnéséig az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetben, majd az Országos Tisztiorvosi Hivatalban folytattuk, majd az ELTE Kancelláriaadott otthont a Műhely munkájának.  

Az elkészült tanulmányok, javaslatok 2019 novemberben megjelentek könyv formájában is. További részletek itt

Szeretnék részt venni az Alkotóműhely munkájában!
 

A honlapot dr. Benda József üzemelteti