Bár a népesedési krízis 50 éve egyre súlyosabb helyzetbe sodorja az országot, mindmáig nem kapott kellő figyelmet.
Van Energetikai-, Digitális-, Exportfejlesztési-, Gyermekvédelmi-, Roma-, Digitális Oktatási, stb. stratégiánk, de kormányazati népesedési stratégiánk a mai napig nem készült.

Számos oka lehet ennek, amelyek közül itt most csak egyet mutatunk be: a probléma szerteágazó összefüggésrendszerét.
A gyermekek születését számtalan tényező befolyásolja, amelyek közül a szakirodalom csak néhányal foglalkozott eddig.
Mivel nem sikerült teljes körűen feltárni a befolyásoló tényezőjet, így a sikeres beavatkozás esélye sem volt meg, ahogy azt láttuk.  
 

   
 

 

Az Összefogás a Gyermek és Családbarát Magyaroroszágért Szakértői Műhely önkénteseivel megkezdtünk egy lehetséges Nemzeti Népesedési stratégia kidolgozásának előkészületeit.
A szerteágazó életrendszerek és tényezők feldolgozását, a szaktudományok és hagyományaink szerint három nagy csoportba sorultuk: személyiségfejlesztés, közösségfejlesztés és gazdasági rendszerfejlesztés, és elkezdtük a területek feltárását, a csoportunkba jeletkező önkéntesek segítségével. 

 
Mivel kutató munkánk nem kapott komolyabb anyagi támogatást, a szükségesnél és lehetségesnél lassabban halad a munka, de az eredmények így sem maradtak el.
A gazdaságfejlesztési stratégia fő irányaira a következő oldalon látjuk az összefoglalót.
 
Javaslatainkat nem hoztuk nyilvánosságra. Az elkészült tanulmányokat, személyes tárgyalásokat folytatva, továbbítottuk a szaktárcák vezetőinek.
Közülük számos találkozott a kormányzati tényezők nézőpontjával, és már beépült a törvénykezési folyamatokba.

Tovább: www.bendajozsef.hu, www.hktprogram.hu