Részletek a „Gyermekvállalás és gazdaság - kreatív megoldások a népességfogyás megállítására” c. tanulmánykötetünkből. A kötet 2018-ban jelenik meg.

Szerző: dr. Szabó Ildikó PhD
Az alkotómunkában résztvevő szakértők: dr. Báger Gusztáv, dr. Giday András, Monostori András, dr. Szabadkai Antal, dr. Szegő Szilvia, dr. Szoboszlai Attila, Szvitek Attila Imre.

Összefoglaló és a javaslatok áttekintő táblázata

A nemzetközi gyakorlat bemutatása után a tanulmány ismerteti a jelenlegi családi adókedvezményeket, majd újabbakat fogalmaz meg. Ehhez alapul veszi az adórendszert, melynek három kiemelt csoportja: a gazdálkodó szervezeteket, a lakosságot és a fogyasztást terhelő adók. A gazdálkodó szervezetek esetében az önfoglalkoztatók adókönnyítésének lehetne születéstámogató hatása, az SZJA tekintetében az adminisztráció csökkentés segíthetne, az ÁFA csökkentés bizonyos termékekre pedig a családok költségeit csökkenthetné.

 
Problémák Elvi megoldások Gyakorlati intézkedések Becsült költségek
A gyermekgondozási termékeket terhelő általános forgalmi adó mértéke magas
A gyermekgondozási termékeket terhelő adók csökkentése Gyermekgondozáshoz kapcsolódó termékek áfájának csökkentése 50 mrd Ft
Az önfoglalkoztatókat, mikrovállalkozásokat terhelő adók tekintetében gyermekvállalás ösztönzésének megjelenítése A kedvezményes adózási rendszeren belül kedvezmények biztosítása a gyermekvállaláshoz EVA, KATA és KIVA adómentesség 25 mrd Ft