Harrach Péter a KDNP országgyűlési képviselője a parlamentben napirend előtti felszólalásában a demokrácia hiteles eseményének nevezte a legújabb nemzeti konzultációt, amely a népesedési helyzetről és a családok biztonságáról szól. Európai problémának nevezte a születésszám csökkenését, amely nem egy-két év alatt alakult ki, és „a gyógyulás is hosszú lesz”.

Kijelentette: a folyamatot leginkább a kiszámíthatóság segíti, ezért szerinte be kell betonozni a családtámogatási rendszert. A leglényegesebbnek a főállású anyaság kérdését nevezte. Ahogy fogalmazott, nincs szabad választása a gyermeket vállaló nőnek, négy-öt gyermek mellett már nem választhatják, miközben egy család egyetlen fizetésből nem tud megélni.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára az üres bölcsők kontinenségnek nevezte Európát, ahogy mondta, egyetlen olyan európai ország sincs, ahol elég gyermek születne a népesség fenntartásához.

Feltette a kérdést: miben látszik a magyar jövő? A gyermekek születésében, vagy, hogy migránsokkal pótolják a hiányzó népességet? A konzultációról azt mondta: azért indították el, mert a fontos sorskérdésben számítanak az emberek visszajelzésére.

Sorolta az eddigi családpolitikai intézkedéseket, és bírálta a baloldali kormányokat, amelyek szerinte „szétverték a családtámogatási rendszert”. Ezért kell kétharmados védelem ezen támogatásoknak – indokolt.

Forrás: Magyar idők; MTI