2021. 06. 18.
Tóth Gábor
 

A járvány után szükség van a házasságok újraindítására is. A házasság megtartása érték a személyek, a családok, a gyermekek, a társadalom számára egyaránt – mondta Benda József szocializáció kutató, társadalompedagógus a Vasarnap.hu-nak.

– Magyarországon megindult a nagy újrakezdés. Ha jól tudom, egy különleges ötleten dolgoznak.

– Így van, a Magyar Közgazdasági Társaság Demográfiai Szakosztályában elsődlegesen a demográfia és a gazdasági összefüggéseivel foglalkozunk. Azt vizsgáljuk, hogy hogyan lehetne a családoknak segíteni, hogyan lehetne az újabb generációk megszületését támogatni. Mindez egy roppant komplex kérdéskör, de

csak az életszerű megoldásokban hiszünk, amelyek valóságos segítséget nyújtanak a családoknak.

A közel másfél éves járvány azokat a családokat viselte meg különösen, akik a vendéglátás vagy szolgáltatás szektorában, a turizmus, a kultúra területén dolgoznak. Egy olyan megoldásokon dolgozunk, ami egyszerre jelenthet segítséget a legnagyobb bevételkieséseket elszenvedőknek és a családoknak.

– Hogyan lehetne ezt elérni?

– A kormány már így is számos családi kedvezményt és támogatást nyújtott, és jól tudjuk, hogy minden, a családokra és a gyermekekre fordított pénz megtérül. Ide tartozik többek között, a fiatalok első házasságának támogatása adókedvezménnyel. Ez olyan sikeres volt, hogy már a statisztikai adatok igazolják. Azonban a házasságok növekvő száma mellett sajnos még mindig magas a válások aránya. Persze ez is egy komplex probléma,

számos készség és képesség szükséges ahhoz, hogy meg tudjunk maradni házasságban.

 

A házasság legyen erős kötelék, de ne börtön (Forrás: Pixabay.com)

Bár van néhány egyházi és civil szervezet, amely segíti a házasságok megmaradását, de a társadalmi környezet túlnyomó része, a média a szétválás melletti döntéseket támogatja inkább, „a személyiség kibontakozását, szabadságát” hangoztatva.

Ez azonban egy társadalmi csapda.

Egyrészt az elmagányosodás felé vezet, másrészt súlyos terheket rak a gyermekek, a következő generáció vállára. Kutatások igazolják, hogy az iskolai teljesítmények romlásától az egészségügyi problémákon át devianciáig sodródhatnak, amely egész életüket végig kíséri.

A házasságok megtartása tehát érték és érdek a személyek, a családok, a gyermekek, a társadalom számára egyaránt.

A pandémia nyomán a bezártság, az egzisztenciális nehézségek, az állásvesztés pedig sok családot megviselt. Olyan hónapokon vagyunk túl, hogy sokan úgy érezhetik, hogy meggyengült a kapcsolatuk lelki ereje. Sokan belefáradtak, más utakat kereshetnek.

Házasságokat, párkapcsolatokat is újra kell indítani egy ilyen járványhelyzet után (Forrás: Pixabay.com)


– Arra gondol, hogy a nagy ország-újraindításból a házasságokat sem szabad kihagyni?

– Pontosan! Ezt a kormány is felismerte. Központi forrásokból támogatni kellene a házasságok megmaradását, megújulását. A házaspárokat ebbe az irányba kellene terelgetni, felmutatva az együtt maradásban rejlő értékeket.

A felmerülő konfliktusok megoldására ne csak a kapcsolatok lebontása legyen válasz, hanem az „újraindítás”.

Meg lehet és meg is kell menteni a járvány hónapjai alatt megfásult, kiüresedett házasságokat. Szükség van arra, hogy a párok kipihenjék az elmúlt év nehézségeit és fáradalmait. Ennek számos útja és megoldása lehetséges.

– Mondana egyet?

– Természetesen! Jót tenne mindenkinek, ha – az esküvők mintáját követve – a házassági évfordulókat is közösségi, társadalmi ünneppé emelnénk, amelyek kiváló alkalmai lehetnek a közösségeknek arra, hogy egymás sikereiből újra erőt merítsenek. A magyaroknak többet kéne társaságba járni, ünnepelni, a családtagokat többször megköszönteni. Építsük tehát újra társas kapcsolatainkat, és honnan kezdhetnénk jobb helyről, mint a családból?

Ne csak azok kapjanak társadalmi elismerést, akik száz évet élnek!

Igen nagy teljesítménynek tekinthetjük azokat is, akik megélik az 50 éves házassági évfordulókat, az aranylakodalomat. Méltó lenne az évforduló a magas társadalmi elismerésre. De sorolhatnánk tovább az évekhez kötött jubileumokat a rózsa-, az ezüst-, a gyémántlakodalmak (10-25-60 év) sorát, hagyományaink 23 ilyet tartanak számon.

Egy jól kigondolt terv szerint megállapíthatnánk, hogy mely évfordulót milyen közösségi szinten volna célszerű ünnepelni.

Bevonva a vállalkozásoktól, munkaadóktól az önkormányzatokon és a parlament elnökén keresztül egészen a köztársasági elnök intézményéig a társadalom egészét. Egy ilyen civil, egyházi és társadalmi mozgalom hatalmas erőt szabadítana fel a kisebb és a nagyobb közösségekben egyaránt. Hozzájárulhatna ahhoz, hogy értékrendünk társadalmi szinten a helyes irányba mozdulhasson. Fontos, tehát a családalapításon túl a családok megtartásának támogatása is. A társadalmi újraindítás kiváló lehetőség arra, hogy új lendületet, elismerést, célokat, jövőképet adjunk a házasságoknak.

Kellenek a családi programok, a kötelékek megerősítése (Forrás: Pixabay.com)

– Hogy segítheti ez a terv a gazdaság újraindítását?

– Javaslatunk másik lényeges eleme, a legnagyobb veszteséget elszenvedett gazdasági szektorok megtámogatása. Az éttermek, a szállodák, a kulturális szektor és maga a turizmus is jelentős kárt volt kényszerű elviselni a járvány alatt.

Sok tízezer fiatalnak, vállalkozónak, családnak ingott meg az egzisztenciája, akinek most egy nagyszerű alkalom volna úgy segíteni, hogy közben újraindítjuk a társadalom közösségi életét.

Ha a családok és közösségek ünneplését úgy állítanánk a középpontba, hogy a kormányzat forrásokat biztosítana az évfordulókat ünneplő családok számára, egy hatalmas felhajtóerőt hozhatnánk létre mindannyiunk javára. Javaslatunk tehát – egy alapos és körültekintő előkészítés után az –, hogy a dokumentumokkal igazolt évfordulókat ünneplő házaspárok kapjanak egy bizonyos összeget az Erzsébet-kártyájukra, amelyet a szerződéses vendéglátóhelyeken, szállodákban tudnának érvényesíteni.

Ezen túlmenően – a kormányzati szándékot megerősítve – a kulturális intézmények számára is lehetővé tehető a támogatás felhasználása.

Ha szeretnénk újraindítani a belföldi turizmust – itt az alkalom. Meghatározható azoknak a turisztikai célpontoknak, múzeumoknak, színházaknak, moziknak, koncerteknek, létesítményeknek stb. a köre, amelyek elfogadóhelyként az évfordulós családoknak megnyitja kapuit.

A párkapcsolatok, családok ki vannak éhezve arra, hogy az összezárt karanténlétet hátrahagyva, szórakozhassanak, kikapcsolódhassanak.

Építhessék kapcsolataikat, melyekkel az egész család összetartozását tudnák megerősíteni. Meglátásunk szerint ennek a két dolognak az összekapcsolása rövid idő alatt jelentős eredményekkel járhat. Mindamellett, hogy megerősítené a családokat, gyors és erős lökést adna a kultúra, a turizmus, az éttermek és a szállodák újraindításához.

Forrás: vasarnap.hu